De verloren strijd tegen het dalende geboortecijfer in Griekenland

Leger sergeant Christos Giannakidis was van plan een tweede kind te krijgen toen de Griekse schuldencrisis het afgelopen decennium explodeerde, waardoor zijn financiën onder druk kwamen te staan ​​en de hoop op gezinsuitbreiding werd uitgewist.

Eén zoon is al duur genoeg, zegt hij, vooral de kosten om hem naar zijn uithoek van Noordoost-Griekenland te vervoeren, waar het aantal kinderen de afgelopen jaren sterk is gedaald.

De meeste middagen rijdt hij de 13-jarige Nicholas 50 km (31 mijl) om te voetballen met de weinige andere kinderen verspreid over de regio. Als Nicholas een kinderarts nodig heeft, gaat het nog verder.

“Om tegenwoordig een gezin te hebben, moet je een held worden”, zei Giannakidis aan de zijlijn van een recente voetbaltraining. “Om een ​​tweede kind te krijgen moet er meer geld in huis komen.”

Terwijl een groot deel van Europa kampt met dalende geboortecijfers die volgens deskundigen het economische welzijn op de lange termijn bedreigen, is Griekenland een duidelijk voorbeeld van hoe moeilijk het zal zijn om de trend te keren.

Volgens de meest recente gegevens registreerde het land in 2022 het laagste aantal geboorten in 92 jaar, als gevolg van de schuldencrisis die leidde tot jaren van bezuinigingen, emigratie en een veranderde houding onder jongeren. Voorlopige onofficiële gegevens duiden op een nieuwe daling in 2023.

Het Griekse vruchtbaarheidscijfer is een van de laagste in Europa: sommige dorpen hebben al jaren geen enkele geboorte geregistreerd.

De regering is van plan in mei nieuwe maatregelen te onthullen om de geboortecijfers te verhogen, vertelden functionarissen aan Reuters.

Het plan omvat uitkeringen voor gezinnen, betaalbare huisvesting voor jongeren, financiële prikkels voor begeleide voortplanting en het opnemen van migranten in de beroepsbevolking, aldus functionarissen die de initiatieven hebben opgesteld, waaronder de minister van Familiezaken.

De volledige omvang en kosten van het plan zijn nog niet duidelijk.

Soortgelijke maatregelen zijn de afgelopen decennia echter in andere EU-landen mislukt, en demografen verwachten weinig verschil in Griekenland. Zelfs degenen achter de plannen hebben twijfels.

“Als ik u zou vertellen dat een bepaalde minister op een bepaald ministerie … de trend kan keren, zou dat een leugen zijn”, zei Sofia Zacharaki, de Griekse minister van Sociale Cohesie en Familiezaken, tegen Reuters.

Toch zei ze: ‘We moeten het blijven proberen.’

Straten zonder kinderen

Het dorp Ormenio van Giannakidis en de bredere gemeente Orestiada – een van de armste van het land – laten de omvang van het probleem zien.

De bevolking van Orestiada, een gebied dat grenst aan Turkije en Bulgarije, is tussen 2011 en 2021 met 16% gekrompen, zo blijkt uit censusgegevens. Vroeger zat Ormenio vol met kinderen, maar nu is tweederde van de driehonderd inwoners ouder dan 70, zegt dorpspresident Stratos Vasiliadis.

Nicholas, de enige 13-jarige in Ormenio, brengt een groot deel van zijn weekenden alleen door met het spelen van videogames. Hij wil om 18 uur vertrekken.

‘Misschien stuur ik hem naar mijn zus in Duitsland om te studeren’, zei zijn vader.

De stilte die over Ormenio hangt, wordt af en toe doorbroken door kerkklokken die over gesloten bedrijven en een lege speeltuin luiden, en door de scootmobielen rijden oudere mannen naar het café voor een spelletje backgammon.

Bron: https://www.reuters.com/investigates/special-report/greece-birthrate/

Plaats een reactie